Contacteer ons

Contacteer ons vandaag, dan zetten we samen de eerste stap!

(+32)(0)11 98 85 76

4 Mythes over veranderen van gedrag

Communicatie | 05-Sep-2017

4 Mythes over veranderen van gedrag

4  Mythes over veranderen van gedrag

Gedrag en houding zijn de sleutel voor beter managen en organiseren. In de dynamische wereld van nu is gedragsverandering een constante. Echter, gedragsverandering gaat niet vanzelf. Gedrag wordt voor een groot deel gestuurd door emotie, daarom kan niet iedere keuze rationeel verklaard worden. Toch is het te kort door de bocht om alle gedrag aan een gemoedstoestand toe te wijzen, zo blijkt ook uit deze 4 mythes.

Mythe: Crisis is een krachtige stimulans voor verandering
Realiteit: Negentig procent van de patiënten die een coronaire bypass hebben gehad handhaven niet de veranderingen in de ongezonde levensstijl die hun ernstige hart-en vaatziekten verergeren en sterk hun leven bedreigen.

Mythe: Verandering wordt ingegeven door angst
Realiteit: Het is te gemakkelijk voor mensen om de slechte dingen die kunnen gebeuren te ontkennen. Meeslepende, positieve visies op de toekomst zijn een veel sterkere inspiratie voor verandering.

Mythe: De feiten zullen ons bevrijden
Realiteit: Ons denken wordt geleid door verhalen, geen feiten. Als een feit niet past bij onze conceptuele “raamwerken” – de metaforen die we gebruiken om betekenis te geven aan de wereld – verwerpen we het.

Mythe: We kunnen niet veranderen, omdat onze hersenen vroeg in het leven hard worden “bedraad”
Realiteit: Onze hersenen hebben buitengewone “plasticiteit”, wat betekent dat we complexe nieuwe dingen kunnen blijven leren in ons leven – in de veronderstelling dat we echt actief en betrokken blijven.